Om oss

Mäklarestockholm.org är en tjänst för att förmedla kontakt med rätt mäklare och drivs av M Brath AB 556877-1496

Vad tar mäklaren för Arvode

Arvodet som en mäklare får för att denne utgör länken mellan en säljare och en köpare är det som han eller hon tjänar sina pengar på. Och om du säljer din fastighet så kan det ibland vara en ganska stor summa som går till din mäklare. Hur stor denna summa är och hur den tas fram kan skilja sig stort åt mellan olika mäklare. Här kommer en genomgång av de två generella alternativen för mäklararvode.

De två olika modeller som mäklarna använder sig av är endera ta en procentsats av det slutgiltiga försäljningspriset eller att man helt enkelt kommer överens med sin mäklare om ett fast pris för arbetet. Om man använder sig av en procentsats så varierar den kraftigt beroende på område, samt om det är ett hus eller en lägenhet man säljer. För en lägenhet i Stockholm var tidigare procentsatsen ungefär 4,5 % av försäljningssumman, men den har de senaste åren sjunkit kraftigt i och med att konkurrensen mellan mäklarna har tilltagit. Idag ligger procentsatsen för en lägenhet på ungefär 2 %. Men faktum är att fler och fler mäklarfirmor har dykt upp på den senaste tiden som erbjuder fasta arvoden. Dessa kan ibland ligga så lågt som på endast 5 000 kronor för en försäljning av en lägenhet.

När det kommer till större villor så är dock procentsatsen aningen högre, mestadels för att det är mycket mer jobb med att få i ordning en villa för visning. Generellt bör du dock ta kontakt med ett antal mäklarfirmor och fråga om deras arvoden innan du bestämmer dig för vem du ska välja som din mäklare.